Zo kun jij je WOZ waarde achterhalen

Ben je in het bezit van een eigen woning, dan weet je dat het ieder jaar rond dezelfde periode weer het moment is om je brievenbus goed in de gaten houden. Dit is namelijk het moment dat de WOZ bepaling weer bij iedereen in het bezit van een koophuis op de mat valt. Dit is dan ook direct het moment dat je weet hoeveel jij de belastingdienst te bepalen. De WOZ waarde is namelijk leidend voor het uiteindelijk te betalen bedrag. Toch is het niet per se noodzakelijk om te hoeven wachten tot deze brief op de mat valt. Wist je namelijk dat je ook online relatief eenvoudig de WOZ waarde van je woning kunt achterhalen? Dus heb jij werkelijk geen enkel besef van hoe hoog de WOZ waarde van jouw woning momenteel ongeveer is? Wij vertellen het je! Wist je namelijk dat de hoogte van je WOZ niet alleen voor de belastingdienst van belang is, maar ook voor je gemeente? Kortom, handig om te weten dus!

 

Wat houdt de WOZ waarde van een woning eigenlijk in?

De WOZ waarden is een bepaalde waarde die wordt toegekend aan je huis waardoor er uiteindelijk na worden bepaald wat de daadwerkelijke waarde is van een woning. De WOZ waarde wordt door verschillende instanties en bedrijven gebruikt om belangrijke zaken mee te berekenen. Do heft de belastingdienst een bepaald percentage over de WOZ waarde die je dient te betalen en geldt ook hetzelfde voor de gemeente waarin je woon. Ook is de WOZ waarde handig, zodat je ongeveer een inschatting kunt maken van wat je huis waard is. Voor wie namelijk de waarde van 5 jaar geleden, met die van nu vergelijkt, zal zien dat deze aanzienlijk is gestegen. Iets wat gezien de stijgende huizenprijzen logischerwijs natuurlijk ook niet heel erg vreemd is. Houd er overigens wel rekening mee dat de daadwerkelijke verkoopprijs van je huis een stuk hoger ligt, dan de WOZ waarde die is toegekend aan de woning.

 

Op basis waarvan wordt de WOZ waarde bepaald?

Er zijn allerlei verschillende factoren die uiteindelijk van invloed zijn op de daadwerkelijk WOZ waarde van een woning. Eén van deze factoren is de locatie van de woning, waarbij je wel kunt nagaan dat een woning op het platteland qua waarde een stuk lager ligt, dan wanneer je een rijtjeshuis onder de rook van Amsterdam hebt. Ook stijgt de WOZ waarde op het moment dat iemand in jouw straat zijn of haar huis verkoopt. Uiteraard speelt ook het aantal vierkante meters van de woning mee en is ook het totale perceel waarop de woning gelegen is van grote invloed op de uiteindelijk waarde wat er wordt toegekend aan een huis. Je kunt je dus wel voorstellen dat het fijn is om te weten wat je hier ongeveer van mag verwachten. Helemaal gezien de huizenprijzen die de afgelopen periode flink zijn gestegen, is het dus helemaal niet zo vreemd dat ook je WOZ waarde met een soortgelijk percentage is toegenomen.

 

Hoeveel belasting betaal je over de WOZ waarde?

Wanneer je je huis wilt verkopen, dan is het fijn te weten wat je huis ongeveer waard is. Om een inschatting te kunnen maken, is de WOZ waarde een goede indicator. Wil je vervolgens ook een nieuwe woning kopen, dan kun je bij Ikbenfrits verschillende hypotheken onafhankelijk door één van de adviseurs laten vergelijken. Naast de waardebepaling van je woning, wordt de WOZ waarde uiteraard ook gebruikt om te berekenen hoeveel belasting je moet betalen. Op het moment dat je huis een waarde heeft van tussen de 75.000 en 1.050.000 euro, dan ben je hierover 0,5% belasting verschuldigd aan de belastingdienst. Dat houdt dus in dat jij bij een woning met een waarde van 400.000 euro, de belastingdienst 2.000 euro verschuldigd bent. 

 

Bezwaar maken tegen de WOZ waarde

Ben je het niet eens met je WOZ waarde en vind jij dat je woning minder waard is, dan dat is vastgesteld? Dan kun je hier bezwaar tegen maken. Dit kun je doen binnen 6 weken nadat je de WOZ beschikking hebt ontvangen. Het bezwaarschrift dien je overigens niet in bij de belastingdienst, maar bij de gemeente. Nadat je het bezwaar hebt ingediend, heeft de gemeente 6 weken de tijd om je bezwaar te behandelen. Redden ze dit niet binnen de gestelde termijn, dan hebben ze het recht deze termijn met nog eens 6 weken te verlengen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *