Energie besparen met isolerende raambekleding op maat

Energie besparen is een hot item. Hoe kunnen we met zo min mogelijk stroom en gas ons huis zo warm mogelijk houden in de winter en zo koel mogelijk in de zomer?

Raambekleding op maat heeft een hoge isolerende werking. In deze blog geef ik verschillende opties weer die de warmte buiten houden in de zomer en de koudeval in de winter tegengaan.

Isolerende plisségordijnen

Binnen de raamdecoratie isoleert het plisségordijn dat is opgebouwd uit twee lagen stof veruit het beste. Dit wordt ook wel honingraat plissé genoemd. Bij de verduisterende honingraat stoffen is daarnaast nog een van buiten onzichtbaar extra blackout laagje tussen de twee zichtbare stoflagen geplaatst. Hiermee kun je heel goed je slaapkamer verduisteren

Er zijn vele soorten plisségordijnen voor bijna ieder raamtype. Zo zijn er bijvoorbeeld plissés die speciaal zijn ontworpen om ook in horizontale positie mooi op hun plek te blijven hangen. Deze plissés zijn heel geschikt om in een lichtstraat, plafondraam of lichtkoepel te plaatsen. Heel handig, want in de zomer kan het in huis flink warm worden als de zon op het glas staat. Het kan tot wel zes graden schelen in huis als je je lichtstraat bekleedt met honingraat plisségordijnen.

Plissés zijn verkrijgbaar in lichtdoorlatende, transparante en verduisterende stoffen. Bediening is mogelijk met handgreep, koordbediening of elektrische bediening via afstandsbediening of app. 

Rolgordijnen

Ook het rolgordijn gaat in de winter de koudeval aan het raam goed tegen. In de zomer houden ze de felle hete zon tegen en de warmte buiten. Er zijn ook rolgordijnen die zijn gemaakt van vergelijkbare stof als de screens die we kennen uit de buitenzonwering. Deze stoffen isoleren goed, houden direct zonlicht tegen, maar er komt nog wel voldoende licht door naar binnen. Je kunt er zelfs nog door naar buiten kijken. Let bij deze stoffen wel op dat als het binnen lichter is dan buiten, dat je van buiten naar binnen kunt kijken. Het kan dus fijn zijn om extra raambekleding of zonwering toe te voegen als dit aan de voorzijde van je huis is.

Andere raambekleding op maat

Alles dat je voor je ramen hangt zorgt voor een extra luchtlaag en dus extra isolatie voor je ramen. Jaloezieën en lamellen hebben een kleinere isolerende werking dan bijvoorbeeld plisségordijnen, maar houden ook veel warmte tegen, zowel van binnen naar buiten als van buiten naar binnen.

Zonwering als extra isolatie

Om warmte te weren, werkt het het beste om te voorkomen dat de zon direct op je glas schijnt. Door screens of rolluiken te plaatsen, voorkom je dat de zon je raam raakt, waardoor het glas niet zo snel opwarmt. Er ontstaat een extra bufferlaag lucht tussen de zonwering en het glas, waardoor de lucht die het glas raakt een stuk minder warm is dan bij direct zonlicht.

De screens zijn heel geschikt voor de zonzijde van je huis. Ze zijn verkrijgbaar met een solar motor, waardoor je geen stroomaansluiting nodig hebt bij je raam. Je hoeft dus ook niet naar binnen te boren voor aansluiting op het lichtnet. Het solar screen wordt aangestuurd door een motor die door een zonnepaneeltje aan de bovenkap wordt voorzien van stroom. Je kunt dit screen bedienen met een app op je telefoon of een afstandsbediening. 

De rolluiken zijn heel geschikt voor de slaapkamers. Als je ze in de zomermaanden dicht houdt, dan voorkom je dat je slaapkamer een sauna wordt en heb je minder koeling van bijvoorbeeld een airconditioning nodig.

 

https://marasol.nl/raambekleding/

Over de auteur

Scroll naar boven